Supă de găluște. 5 rețete de supă de găluște
Rețeta de supă de găluște poate fi adaptată după preferințe. Poate fi simplă, de post, cu carne sau fără, cu roșii sau bulion.
Supă de găluște retetă de post
Chiar dacă multe dintre rețetele de supă de găluște au în compoziție ou, acest preparat delicios se poate face și de post.
Ingrediente:
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 legătură pătrunjel
- 1 praf de sare
- piper
Pentru găluşte
- 3 linguri griş
- 3 linguri făină
- 1 praf de sare
- apă caldă
Mod de preparare:
Cureţi legumele şi le toci mai mari, rondele. Fierbi ceapa cu morcovii şi păstârnacul şi când încep să se înmoaie adaugi ardeii, sare și după gust. Laşi să clocotească încă 10-15 minute. Între timp, amesteci grişul cu făina şi un praf de sare şi adaugi apă călduţă, cât să obţii o compoziţie asemănătoare smântânei. Dai flacăra la aragaz mică şi formezi găluştele cu lingura. Le laşi să fiarbă 5-6 minute, presari pătrunjelul tocat şi stingi focul.
Supă de găluște simplă
Ingrediente:
- 500 g carne de pasăre
- o rădăcină păstârnac
- o rădăcină mică țelină
- un morcov
- o ceapă
- o foaie dafin
- o legătură pătrunjel
- sare și piper după gust
Pentru găluște:
- 2 ouă
- 8 linguri griș
- o lingură ulei
- sare
Mod de preparare:
Se fierbe carnea până când se ridică spuma în oală. Se adună spuma și se adaugă legumele curățate și tocate bucăți mari, dafinul și codițele de pătrunjel. Se asezonează cu sare și piper și se fierbe până când legumele și carnea sunt pătrunse. În acest timp, se freacă ouăle cu ulei și cu sare, apoi se adaugă grișul în ploaie, până ajunge la consistența unei smântâni groase. Cu o lingură încălzită în supă, se ia din compoziție și se adaugă găluștele în supă. Se acoperă oala și se fierbe maximum 10 minute, la foc mic, apoi se oprește focul. Înainte de servire, peste supă de găluște se toacă pătrunjel proaspăt.
Supă de găluște fără carne
Ingrediente:
- 1 legatura pătrunjel
- 1 cubuleţ unt
- sare
- 8 linguri griş
- 2 ouă
- 200 g mazăre
- 2 ardei
- 1 ţelină
- 2 cepe
- 4 morcovi
- 1 lingură concentrat de legume
Mod de preparare:
Se curăţă legumele, se spală şi se pregătesc pentru supă. Morcovii se taie rondele, ceapa solzişori, ţelina cubuleţe şi ardeii fâşii. Toate legumele se pun la fiert într-o oală de 3 l cu apă şi sare. În timp ce fierb, se adaugă cubuleţul de unt, concentratul de legume şi se mai lasă câteva minute să fiarbă la foc mic. Separat, se bat ouăle cu un praf de sare şi se adaugă grişul în ploaie, amestecându-se continuu să nu facă cocoloaşe. Cu o linguriţă se ia compoziţia de găluşte şi se pune în ciorbă. Pentru găluşte mai pufoase, în timpul fierberii, se adaugă câteva linguriţe de apă rece. Se serveşte ornată cu pătrunjel verde tocat.
Supă de găluște cu bulion
Ingrediente:
- 500 gr roșii
- 1 cutie roșii decojite
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 țelină
- 1 ceașca de gris
- 3 ouă
- 3 linguri ulei
- piper,sare
- leuștean verde
Mod de preparare:
Supa de găluște cu roșii seamănă destul de mult cu delioasa supă cremă de roșii. Opărim roșiile câteva minute să le putem curăta pieliț ele. Le tăiem cubulețe. Tăiem morcovii, țelina și ceapă cubulețe. Se pun morcovii, țelina și ceapă la călit. Apoi adăugăm roșiile și roșiile din cutie. Adăugăm 4 litri de apa și lăsăm să fiarbă bine zarzavatul. Între timp facem găluștele. Se separă albușul de gălbenuș. Se bate albușul bine cu un praf de sare. Când a devenit pufos se adaugă gălbenușul, apoi grisul în ploaie. Se condimentează cu piper.
Când s-a fiert bine zarzavatul,dăm oala de pe foc. Strecurăm supa. Zarzavatul rezultat se pasează printr-o strecuratoate sau se mixează la blender până devine o pastă. Se pune în oală pe foc și se adaugă zarzavatul păsat. Se fac cu lingură găluști care se pun în supă.Se lasă să fiarbă bine grisul. La sfârșit se adaugă leușteanul verde.
Supă de găluște molodovenească
Ingrediente:
- carnea de la o găină de țară
- 1 ceapă
- rădăcină de morcov, ţelină, păstârnac,
- pătrunjel verdeaţă
- sare, piper boabe,
- Găluşte: 3 ouă mari 9-12 linguri de griș, 3 linguri de unt, sare
Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert, în apă rece, și se ia spuma când este cazul. Se pregăteşte şi zarzavatul, tăiat bucăţi potrivite. După ce fierbe bine carnea, se pune şi zarzavatul la fiert
Pentru găluște se separă gălbenuşurile, albuşurile se bat spumă. Gălbenuşurile se freacă bine cu unt şi ceva sare, până ajung cremă. Apoi se adaugă grişul, se amestecă bine, iar la sfârşit se pune şi spuma de albuş. Se lasă compoziția să se odinească
După ce condimentăm supa cu sare și piper, luăm aluat cu lingura udă şi punem găluşte în supă, la foc mic. Când gălușetele sunt fierte, punem pătrunjel ras pe deasupra.
Citește și: Supa crema de morcovi cu nuca de cocos, un deliciu extravagant! VIDEO
Supă de găluște calorii
Foarte delioasa supă de găluște este potrivită și pentru cei care nu vor să consume foarte multe calorii. 100 ml de supă de găluște are aproximativ 60 de calorii. În funcție de felul cum este preparată, numărul caloriilor poate ajunge la 90 pentru 100 de ml de supă.